top of page

Για τους γονείς...

Το διαδίκτυο είναι ένας κόσμος με πολλές ομορφιές αλλά και πολλούς κινδύνους. 

Η τεχνολογία μας βοηθά να τους αντιμετωπίσουμε χάρη σε διάφορα προγράμματα και εφαρμογές, όπως, για παράδειγμα, τα εργαλεία γονικού ελέγχου (τα γνωστά parental control). Ωστόσο, επειδή αυτά δεν είναι ποτέ πλήρως αποτελεσματικά, το σημαντικότερο είναι να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα τα παιδιά μας, ώστε να ξέρουν πώς να κινούνται στον διαδικτυακό αυτό κόσμο με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια. 

 

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

 

Πολλές πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που απευθύνεται ειδικά σε γονείς (κλικ στον σύνδεσμο https://saferinternet4kids.gr/category/goneis ή στην εικόνα 1 δεξιά).

Μερικές βασικές συμβουλές

 

https://saferinternet4kids.gr/goneis/ασφαλής-χρήση-του-διαδικτύου-συμβουλ-2/

Μια εξαιρετική έρευνα για τα εργαλεία γονικού ελέγχου (parental control tools) στα αγγλικά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα

Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στην πλήρη έρευνα https://sipbench.eu/transfer/FullStudyonparentalcontroltoolsfortheonlineprotectionofchildren.pdf (περισσότερες οδηγίες για τους γονείς στις σελ. 65-68) ή στην περίληψή τηςhttps://sipbench.eu/transfer/ExecutiveSummaryofthestudyonparentalcontroltoolsfortheonlineprotectionofchildren.pdf

Για τις κυριότερες συμβουλές της έρευνας προς τους γονείς, κάντε κλικ στην εικόνα του εγγράφου 2 δεξιά.

Το λογισμικό γονικού ελέγχου που προτείνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είναι το Κ9 Web Protection. Δυστυχώς το λογισμικό αυτό έχει πλέον αποσυρθεί, ωστόσο περιέργως οι σχετικές οδηγίες του Κέντρου δεν έχουν ενημερωθεί https://saferinternet4kids.gr/goneis/λογισμικό-γονικού-ελέγχου/

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου που προσφέρει το λειτουργικό σας σύστημα (π.χ. για Windows 10) ή το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιείτε (π.χ. Google Chrome). 

 

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

 

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που συζητάμε πολύ συχνά και στην τάξη. 

Πολύ υλικό θα βρείτε συγκεντρωμένο στην ειδική σελίδα μας, Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. (προσβάσιμη και από το μενού "Μαθαίνουμε" στην κορυφή αυτής της σελίδας). 

 

Εκεί θα βρείτε και τα αγαπημένα μας "Κοτσανολόγια" (πάνω δεξιά στη σελίδα Ασφάλεια στο Διαδίκτυο), τα οποία είναι συλλογές από διάφορες "κοτσάνες" (hoax και άλλα) που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, εμφανίζονται στα social media, έρχονται με email και γενικώς περιφέρονται ανενόχλητες στον ψηφιακό κόσμο - αλλά μαθαίνουμε να μην τις πιστεύουμε και, βεβαίως, να μην τις διαδίδουμε.

Μια πολύ ωραία δουλειά είχαμε κάνει το καλοκαίρι του 2017, με όλες τις τάξεις, από Α' μέχρι ΣΤ', όπου τα ίδια τα παιδιά σκέφτονταν τι πρέπει να προσέχουμε όταν ασχολούμαστε με το διαδίκτυο αλλά και με τον υπολογιστή γενικότερα. Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα εδώ ή κάνοντας κλικ στην εικόνα 4 δεξιά.

Παράλληλα, η "Μαιρούλα" με το μουστάκι, αλλά και τα άλλα σκίτσα που βλέπετε στην εικόνα 5 δεξιά, μας έχουν δώσει την αφορμή να καταλάβουμε ότι τα πράγματα (και οι άνθρωποι) στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτό που νομίζουμε!

Δεν ξεχνάμε και το ειδησεογραφικό μας πρακτορείο... ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ! Πρόκειται για ψεύτικες ειδήσεις που ανεβάζουμε με κάθε τάξη, ώστε να δείξουμε ήδη από την Α' δημοτικού ότι κάτι που διαβάζουμε "στο ίντερνετ" δεν είναι πάντοτε πραγματικό και ότι πρακτικά ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο μια αληθοφανή είδηση που δεν έχει καμία δόση αλήθειας. Έχουμε πλήρη ροή ειδήσεων για το σχολικό έτος 2019-2020 και μόλις ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας για το 2020-2021 (εικόνα 6). Θα επανέλθουμε δριμύτεροι μόλις ανοίξουν πάλι τα σχολεια!

 

Επίσης, υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις στο blog μας, μερικές από τις οποίες παρατίθενται στη συνέχεια για διευκόλυνση. Μπορείτε επίσης να κάνετε αναζήτηση για #safety και #SID (Safer Internet Day) στο blog.

 

- Πολύ ωραία παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε μαζί με τα παιδιά σας και να κρίνετε αν ένα email ή ένα site είναι αληθινό ή ψεύτικο. Τα έχουμε δουλέψει κυρίως από Δ τάξη και πάνω. Είναι αρκετά απαιτητικά και για ενήλικες!

http://youlasigourou.wixsite.com/plirof/single-post/2018/04/22/Αληθινό-ή-ψεύτικο 

- Μερικά κουίζ από το saferinternet4kids.gr:

http://youlasigourou.wixsite.com/plirof/single-post/2018/04/16/Νέα-κουίζ-για-την-ασφάλεια-στο-διαδίκτυο 

- Και για μικρότερες τάξεις:

http://youlasigourou.wixsite.com/plirof/single-post/2018/01/30/Ασφάλεια-στο-internet 

http://youlasigourou.wixsite.com/plirof/single-post/2017/10/25/Πιστεύουμε-όλα-όσα-διαβάζουμε;

 

 

Πλοηγούμαστε με προσοχή ώστε να ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ και στο διαδίκτυο!

Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2020

1

2

 

3

4

5

6

A covid 1.JPG
bottom of page